2012 E. Guigal Gigondas

Runi Skov Jensen

Kraftfuld franskmand med gemmepotentiale

2012 E. Guigal Gigondas

Kvicklya��s har i denne uge vine fra E. Guigal pA? tilbud. Jeg har specifikt valgt at tage fat pA? Gigondas, da jeg selv har oplevet hvor svA�rt det egentligt er blevet at opdrive god Gigondas til rimelige penge. Den historiske efterspA?rgsel har gjort, at prisen er rA?get i vejret, sA? det meste er blevet ligesA? dyrt som en Chateneuf-du-pape.
Vinhuset Etienne Guigal er et flot vinhus med meget flotte vine fra de fleste flotte omrA?der op langs RhA?ne-floden. I 1995 kA?bte de slottet Ampuis, hvor det meste af deres vin bliver opbevaret i slottets kA�ldre. De har vine fra bl.a. Chateuneuf, Gigondas, Saint-Joseph, Hermitage, Condrieu, CA?te-Rotie, CA?tes-du-RhA?ne og CA?tes mm. De er faktisk en af de stA?rste jordbesiddere i RhA?ne.
Der kan lA�ses mere om vinhuset pA? denne side:

http://www.guigal.com/en/

Denne Gigondas er en kraftfuld og krydret. Den byder nA�sten pA? hele pakken: tA?rhed, frugt, krydderi og masser af dybe smagsnuancer i en flot harmoni. Den gA?r fantastiske til de store herrebA?ffer eller en stor grillstegt oksesteg. Det er en bredskuldret vin med tanniner, der supplerer det animalske til perfektion. Tanninerne er dog stadigvA�k noget hA?rde, og netop derfor vil jeg anbefale at gemme vinen 3-5 A?r endnu for at se hvad der sA? sker. Skal vinen drikkes nu, sA? vil jeg dekantere den eller lade vinen sA? A?bnet i 1-1,5 time inden servering. En stor Gigondas-A?rgang, som 2010, vil sagtens kunne gemmes i op til 10-12 A?r.

Derudover har vinen lA�kker fyldig frugt med noter af kirsebA�r, jordbA�r, og en smule blomme. Dette komplementeres exceptionelt med fadlagringen, der tilfA?rer noter at valdnA?dder, vanilje, tobak og kaffe. Vinens flaskeduft, bouquet, vidner ogsA? om en vin, der er blevet kA�let for med gode franske egefade og masser sol i RhA?ne. Generelt for 2012 tyder det pA? at vA�re et bedre A?r end 2011, dog ikke sA? godt som superA?ret 2010. SA? anbefalingen vil vA�re at se om Kvickly har noget 2010 tilbage, og sA? fald kA?b 2012 frem for 2011.

Jeg har ikke selv smagt alle Kvicklya��s vine fra E.guigal, men har udelukkende fra deres omdA?mme og disse priser ville jeg ikke tA?ve med at kaste mig over andre af husets vine.

Bonnus info : E. Guigal er i den amerikanske presse ofte blevet nA�vnt som vA�rende den bedste franske vinmager.

http://thetastingbook.com/p/eguigal
http://www.sommelierjournal.com/articles/article.aspxa��

Vinfakta

Oprindelsesland:A�Frankrig, SydrhA?ne, Gigondas
A�rgang : 2012
Drue : 65A�% Grenache, 25% Mouvedre 10 % Syrah
Alc. : 14,5%
Serveringstemperatur: 16-18a�?
MadsammensA�tning: Store rA?de bA?ffer, lam eller en stor oksesteg. Kan ogsA? bruge til at stA?rre tunge retter eller julemad, hvis man ikke kan lide for meget sA?dme.
Pris :A�PA? tilbud fra 19. a�� 25. april – spar 30%, (154.-) Normalpris: 219,95

BedA?mmelse

Smag

Fantastisk lA�kker vin med dybde, fylde og karakter. Dog lidt for unge, hidsige tanniner.

Duft

Dejlig indbydende duft til en intens smagsoplevelse

Pris

Prisen er skarp for et kvalitetsvinhus. Man kan dog finde billigere og ligesA? god Gigondas fra mere ukendte a�?Brandsa�?, hvis man sA?ger grundigt

Anbefaling

KA?b og gem i kA�lderen eller hvor Jeres vin opbevares til de store dage, nA?r der skal fejres noget eller spises en stor middag for de bedste selskab. Det kan kun blive en god oplevelse.