2013 Domaine-de-Vrignaud Chablis

Christian Von Baden

SpA�ndende utraditionel fadprA�get Chablis

2013 Domaine-de-Vrignaud A�Chablis 1. cru “Les Vaupulans”.

Salling, har i en periode kA?rt et fantastisk tilbud pA? en vin, som jeg vil anbefale til folket. Vinen er fra det nordligste vindistrikt i Bourgogne, som titlen antager, og i dette omrA?de er det nA�sten kun Chardonnay-druen, der er i spil. En chablis er oftest ren og tA?r i smagen. Det kA?lige klima giver oftest ogsA? mere syre i vinen og derudover er smagen mindre frugtrig i forhold til en Chardonnay fra et varmere klima.
En sA�rlig karakteristik for Chablis-vine er, at man kan fange en undertone, eller bismag, af a�?krudta�? eller metallisk smag, hvilket skyldes den mineralske jord a�� Dette vil isA�r blive utrykt i denne vin.
Det skal dog lige nA�vnes, at den almene tendens gA?r mod, at man er langt mere villig til at bruge en mere mA?nt pA? en flaske rA?d end hvid, hvilket i dette tilfA�lde, er ganske synd efter min mening. De fA�rreste er villige til at kaste mere end 70-80 kroner, maks. 100, efter en hvidvin hvilket kan resultere i, at man kan komme til at udelukke nogle virkeligt store smagsoplevelser.
Tilbage til denne vin. A�rligt bliver der ikke produceret sA�rlig mange af denne vin, kun 4000 flasker, pA? vinstokke der er omkring 25 A?r gamle. En ekstra vigtig detalje om vinen er, at det er en enkeltmarksvin, og med hensyn til tilbud, er det efter min overbevisning for godt til at lade gA? uhA?rt hen.
Netop denne chablis adskiller sig fra den a�?klassiske Chablisa�?, da den er federe og fyldigere. Dette skyldes, at den har fA?et fadlagring, hvilket giver den en mere afrundet smag, lidt mere tannin og stA?rre og lA�ngerevarende fylde i munden. Derudover giver fadlagringen den en anelse mere tropiskfrugt i form af melon og fersken, foruden den klassiske citrusfrugt, i duft og smag. Jeg fanger isA�r ogsA? en stA�rk undertone af et frisk grA?nt A�ble, som trA�nger igennem i duften. Denne vin indeholder knap sA? meget mineralitet, som dog alligevel kommer til udtryk i form af en lidt salt og svagt metallisk afsluttende smag, hvilket er en fantastisk detalje. Jeg syntes det er spA�ndende og lidt kompleks vin med en meget fin nuance.
Vinen har ud fra klassifikationen et gemmepotentiale pA? 2-6 A?r efter hA?stA?ret, hvilket er meget flot for denne vin. Dog ville jeg personligt ikke gemme denne vin op mere end 2-4 A?r, da det typisk kun er de helt store Grand Crua��s man gemmer i 5-8 A?r, hvilket denne 1. cru ikke lever op til. Derfor vil man sagtens kunne drikke vinen nu og fA? stor glA�de af den.

Vinfakta

Oprindelsesland:A�Frankrig, Chablis (Yonne)
Drue :A�100% Chardonnay
Alc. : 13%
Serveringstemperatur: 10-12a�?
MadsammensA�tning: GA?r godt til fjerkrA� og skaldyr, men ogsA? ganske fornuftig til retter med fisk. Kan sA?gar ogsA? gA? til hvidskimmel oste.
Pris :A�Set I Salling og pA? Salling.dk til 149,95 pr. fl. Normalpris 219,95 pr. fl.

BedA?mmelse

Smag

Federe og fyldigere end en traditionel Chablis – Overraskende lA�kkert!

Duft

Forventelig duft at citrus og grA?nne A�bler, dog med mere tropisk frugt end en traditionel Chablis herhjemme.A�

Pris

Tilbudsprisen pA? en 1. cru er et jA�vnt godt tilbud.

Anbefaling

KA?b denne vin for en anderledes lA�kker og mere cremet Chablis-oplevelse. Dette er en vin i cru-klassen, sA? man krA�ser virkelig for sig selv og sine gA�ster med denne flaske. Den er smagsoplevelsen vA�rd omend prisen ogsA? er derefter.